Rolluiken: privacy en zonwering

Bespaar op de kosten door offertes te vergelijken!

Vraag vrijblijvende offertes aan

Rolluiken

Verhoog de veiligheid en de privacy in uw woning door rolluiken te plaatsen. U hebt de keuze uit inbouw-, voorzet- en opbouwrolluiken. Een ander voordeel is dat uw woning in de warme zomermaanden aangenaam koel blijft, want de felle zonnestralen worden gereflecteerd door het rolluik. Verhoog ook de waarde van uw huis en plaats rolluiken!

Op deze pagina vindt u informatie over de soorten rolluiken, de materiaalsoorten en informatie over elektrische rolluiken. Uiteraard geven we u ook meer informatie over de gemiddelde prijzen en waar u rekening mee moet houden.

Bespaar op de kosten door gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen te vergelijken van specialisten uit de regio.

Voordelen van rolluiken

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor het monteren van rolluiken is dat het de beveiliging van uw woning verhoogt. Daarnaast verbetert u ook de privacy, want u voorkomt inkijk van buiten. Wist u dat rolluiken ook geluids- en warmte werend zijn? De lamellen reflecteren namelijk de zonnestralen en hierdoor warmt uw woning in de zomermaanden minder snel op.

Waarom kiezen voor rolluiken?

 • Inbraakpreventie
 • Privacy
 • Verduistering
 • Isolerend
 • Warmte werend
 • Verhoging woningwaarde

Rolluiken prijzen

Wilt u een nieuw rolluik laten monteren? Voor een kunststof rolluik van 1 bij 1 meter betaalt u ongeveer €100,- tot €150,-. Een groter rolluik van 2 bij 2 meter kost €250,- tot €350,- per rolluik. Aluminium is kostbaarder. Voor een rolluik van 1 bij 1 meter moet u denken aan een gemiddelde prijs van €100,- tot €250,-.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Eén van de belangrijkste factoren die de prijs beïnvloedt, is het materiaal waar het rolluik van gemaakt is. Aluminium heeft een hogere prijs dan kunststof, maar gaat wel een stuk langer mee. Ook de prijs voor de montage, het bedieningssysteem en de afmetingen beïnvloeden de uiteindelijke prijs voor uw nieuwe rolluik.

Prijstabel: wat kosten rolluiken?

Materiaal Afmetingen Prijs per rolluik *
Aluminium rolluik 100×100 cm €100,- tot €250,-
Aluminium rolluik 200×200 cm €350,- tot €600,-
Kunststof rolluik 100×100 cm €100,- tot €150,-
Kunststof rolluik 200×200 cm €250,- tot €350,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw en exclusief plaatsen. Voor exacte kosten vraagt u gratis offertes aan via het offerteformulier.

Soorten rolluiken

Er zijn verschillende soorten rolluiken verkrijgbaar. Voorzetrolluiken zijn voor elke woning geschikt, want deze worden op de muur of op het kozijn geplaatst. Een andere optie is opbouwrolluiken. Dit type rolluik vormt één geheel met het raam. De laatste optie zijn inbouwrolluiken. Omdat de kast voor inbouwrolluiken in de muur geplaatst wordt, is dit type alleen geschikt bij een grote gevelrenovatie of bij nieuwbouw.

plaatsen voorzetrolluiken

Voorzetrolluiken

Voorzetrolluiken passen op elke woning. Voordeel is dat er geen sloopwerk nodig is voor het monteren. De montage van een voorzetrolluik op de muur noemen specialisten ook wel een ‘plaatsing op de dag’. Monteren tussen de muur wordt ‘in de dag’ genoemd. Voorzetrolluiken voor buiten zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, formaten en materialen. Het grootste voordeel is dat ze budgetvriendelijk zijn.

De omkasting van voorzetrolluiken blijft buiten zichtbaar, maar u heeft wel de keuze uit allerlei rolluikkasten. Een vierkante omkasting is standaard, maar tegenwoordig zien we ook veel halfronde kasten.

Opbouwrolluiken

Opbouwrolluiken vormen één geheel met het raam. De rolluikkast komt boven op het raamkozijn. Door de montagemethode worden deze rolluiken meestal geplaatst bij renovaties en nieuwbouw of wanneer u nieuwe ramen nodig heeft. Belangrijk is dat de rolluikkast ook geïsoleerd is, anders verliest u warmte doordat er een koudebrug ontstaat.

Voordeel van een opbouwrolluik is dat het esthetisch er mooi uitziet, want het raam en de kast zijn één geheel. Daarnaast zijn de opbouwrolluiken geschikt voor alle soorten ramen, zowel van houten, pvc en aluminium.

Inbouwrolluiken

Inbouwrolluiken worden in de muur gemonteerd en worden daarom voornamelijk bij nieuwbouwwoningen geplaatst. Voordeel is dat er geen grote rolluikkast zichtbaar is. Inbouwrolluiken zijn vaak goedkoper in aanschaf, omdat er geen omkasting nodig is.

Wilt u inbouwrolluiken in uw bestaande woning laten monteren? De vakman maakt dan eerst een uitsparing voor de montage van de rol as (een stalen buis voor het oprollen van de lamellen) in de muur. Hij brengt ook isolatie aan, zodat er geen koudebrug ontstaat. Het monteren is hierdoor kostbaar en er moet gesloopt worden.

Elektrische rolluiken

Alle rolluiksoorten zijn verkrijgbaar met een handmatig of een elektrisch bedieningssysteem. Elektrische rolluiksoorten bieden het meeste gebruiksgemak, want u hoeft niet fysiek de zonwering te openen of te sluiten. Een ander voordeel is dat elektrische rolluiken minder snel slijten, omdat de rolluiken altijd op de juiste manier openen en sluiten.

Voor elektrische rolluiken is een rolluikmotor nodig. Een rolluikmotor wordt ook wel een buismotor genoemd. Er zijn verschillende typen motors te koop. Voor een groot rolluik heeft u bijvoorbeeld een buismotor nodig met veel vermogen.

Extra opties:

 • Automatiseren
 • Obstakeldetectie
 • Anti-optilveren
 • Vorstbescherming

Besparen op de kosten voor uw nieuwe rolluiken?

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes via het offerteformulier!

Vrijblijvende offertes

Welk materiaal voor uw rolluik?

Er zijn verschillende materialen geschikt voor het maken van een rolluik. Meestal wordt er gekozen voor een rolluik van kunststof of aluminium, maar hardhout zien we ook steeds meer. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is kunststof goedkoop en in allerlei kleuren verkrijgbaar , aluminium is zeer sterk en hout heeft een traditionele uitstraling. Hieronder leest u er meer over.

Kunststof rolluiken

Rolluikspecialisten monteren steeds meer rolluiken van kunststof. Het materiaal is duurzaam, er zijn vele kleuren en stijlen mogelijk en daarnaast vereist het materiaal weinig onderhoud. Af en toe even schoonmaken met een zachte doek is vaak al voldoende. Het materiaal isoleert ook zeer goed. De lamellen hebben namelijk een dunne luchtlaag, waardoor warmteverlies wordt voorkomen. Het enige nadeel aan dit materiaal is dat het lastig te repareren is.

Voordelen van kunststof:

 • Duurzaam materiaal
 • Veel kleuren en designs
 • Onderhoudsarm

aluminium rolluik

Aluminium rolluiken

Vroeger hadden aluminium rolluiken slechte isolerende eigenschappen. Tegenwoordig is dit niet het geval meer. Door de lamellen te vullen met een dun laagje schuin, isoleren de rolluiken uitstekend. Het materiaal is zeer sterk en gaat daarom lang mee. Daarnaast vergt een rolluik van dit materiaal weinig onderhoud. Doordat aluminium licht is, is het ook geschikt voor grote rolluiken.

De belangrijkste voordelen:

 • Goede isolatie
 • Lange levensduur
 • Licht in gewicht

Houten rolluiken

Wilt u een warme en natuurlijke uitstraling? Dan zijn houten rolluiken zeer geschikt! Voor houten rolluiken wordt meestal gebruik gemaakt van hardhout. Hardhout is namelijk beter bestand tegen de weersomstandigheden en hebben een langere levensduur dan zachthout. Nadeel van het materiaal is dat het onderhoud vereist. U moet de houten rolluiken regelmatig schoonmaken en eens in de vijf jaar schuren en verven. Twijfelt u nog tussen hout en kunststof? Kunststof rolluiken zijn ook verkrijgbaar met een houtlook.

Dit zijn de voordelen van houten zonwering:

 • Authentieke uitstraling
 • Stijlvol design
 • Lange levensduur

Rolluiken op maat plaatsen

Op maat gemaakte rolluiken zijn ideaal als u de rolluiken helemaal wilt laten aanpassen naar uw wensen of eisen. Alle rolluiksoorten zijn verkrijgbaar in standaardformaten, maar soms passen de afmetingen niet bij uw woning. Ook in dat geval moet u een rolluik op maat laten maken. Het inmeten is zeer belangrijk. De vakman komt hiervoor langs, zodat u zeker weet dat de maten kloppen.

De levertijd van een op maat gemaakt rolluik is vaak iets langer dan een standaardrolluik. Het model wordt namelijk speciaal voor u gemaakt. Na het leveren plaats de vakman het rolluik vakkundig en snel in de muur, op het kozijn of op de buitenmuur.

montage in de muur inbouwrolluiken

Montage in de muur

Inbouwrolluiken worden in de muur geplaatst. Er is genoeg ruimte nodig voor de opgerolde lamellen van het rolluik. Meestal worden inbouwrolluiken alleen geplaatst bij nieuwbouwwoningen of een gevelrenovatie. Een montage in een bestaande muur vereist namelijk sloopwerk en is daarnaast kostbaar.

De rolluikspecialist maakt ruimte in de muur voor de lamellen. Inbouwrolluiken zijn vaak goedkoper in aanschaf, want er is geen omkasting nodig. Wel moet er isolatie aangebracht worden in de uitsparing, anders kan er een koudebrug ontstaan. Er is ook een klein gat nodig in de muur voor het bedieningssysteem.

Montage van rolluiken op het kozijn

Opbouwrolluiken worden op het kozijn gemonteerd. Hiervoor is een klein gat nodig in de muur voor de rolluikkast. Opbouwrolluiken worden daarom vaak als alternatief gebruikt als inbouwrolluiken niet passen. Het mooie aan deze manier van monteren is dat de opbouwrolluiken één geheel met het raam vormen.

Meestal worden opbouwrolluiken in de fabriek al gemonteerd op de ramen. Daarom worden ze eigenlijk alleen geplaatst wanneer de ramen ook vervangen worden. Het raam en het rolluik worden dan als één geheel in de muur geplaatst.

Rolluik monteren op of tussen de muur?

Voorzetrolluiken kunt u laten monteren op de muur of op het kozijn, tussen de muur. Voordeel is dat het monteren erg eenvoudig is en dat er geen hak- of sloopwerk nodig is. Hierdoor kost het monteren minder tijd en zijn de kosten minder hoog. Voor een plaatsing tussen de muur is er genoeg ruimte nodig voor de omkasting.

De vakman tekent eerst de plaats af van de omkasting en maakt een klein gat in de muur of het kozijn voor het bedieningssysteem. Vervolgens plaatst hij de omkasting, de geleiders en het bedieningssysteem.

Montagekosten van een rolluik

Gemiddeld kost het plaatsen van een rolluik €160,-. De montagekosten zijn onder andere afhankelijk van de hoeveelheid luiken dat u laat monteren. Vanaf het tweede rolluik betaalt u vaak lagere prijzen. Dit kost gemiddeld €110,- per rolluik.

De prijzen voor het vervangen en monteren zijn ook afhankelijk van het rolluiktype dat u laat plaatsen en de grootte. Zo is het monteren van voorzetrolluiken goedkoper dan het plaatsen van opbouw- of inbouwrolluiken.

Hoeveel kost het vervangen van de buismotor?

Werkt de buismotor niet meer goed? Voor het vervangen van een rolluikmotor rekent een specialist ongeveer €125,-.

Prijstabel: prijs rolluik monteren

Montage Gemiddelde prijzen*
Per rolluik €160,-
Vanaf 2e rolluik op hetzelfde adres €110,-
Toeslag dakkapel €50,-
Plaatsen of vervangen motor rolluik, screen €125,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen voor het monteren. Voor exacte kosten vraagt u gratis offertes aan via het offerteformulier.

Op zoek naar een rolluikspecialist voor de montage?

Vul het offerteformulier in en vind eenvoudig de beste vakman!

Gratis offertes

Bedieningsmogelijkheden van een rolluik

U hebt de keuze uit verschillende soorten bedieningssystemen. Een handmatige rolluikbediening is het goedkoopste, maar u profiteert van meer gebruiksgemak met een elektrisch systeem. Elektrische rolluiken bedient u eenvoudig via een afstandsbediening, app op uw smartphone of met een schakelaar op de wand.

Kies uit één van de volgende bedieningssystemen:

 • Handmatige rolluikbediening
 • Elektrisch bedieningssysteem
 • Bedienen op afstand

Handmatige bediening van een rolluik

Het grootste voordeel van handmatig bedienen is dat de aanschafprijzen erg laag liggen. Ook het monteren is niet lastig. Nadeel is echter dat u fysiek alle rolluiken apart moet openen en sluiten. Daarnaast is het soms erg zwaar om een groot rolluik omhoog te trekken. Een handmatig systeem bestaat uit een slingerstang of een band- of koordopwinder.

Handmatige rolluikbediening met een slingerstang kost ongeveer €10,-, exclusief montage, en via een band- of koordopwinder ongeveer €20,- exclusief montage.

wandschakelaar rolluik

Elektrische bediening van een rolluik

Met elektrisch bedienen heeft u meer gebruiksgemak. Voor de bediening moet elk rolluik voorzien zijn van een rolluikmotor, ook wel een buismotor genoemd. Er zijn verschillende elektronische bedieningssysteem. Rolluikbediening via een wandschakelaar is de meest budgetvriendelijke optie. U opent of sluit de rolluiken dan met een druk op de knop. Een wandschakelaar kunt u laten uitbreiden met een sleutel of tijdsslot.

Een buismotor met simpele schakelaar kost ongeveer €80,-, exclusief de montage.

Bediening op afstand

Wilt u vanaf elke plaats in uw woning de rolluiken bedienen? Kies dan voor een elektrisch bedieningssysteem met een afstandsbediening. Bedienen via een app op uw smartphone is dan ook een optie. Dan kunt u de rolluiken zelfs bedienen wanneer u niet thuis bent. De kosten voor dit bedieningssysteem zijn aanzienlijk hoger dan voor een manuele rolluikbediening, maar het biedt u het hoogst mogelijke wooncomfort.

De gemiddelde prijs voor een buismotor met draadloos bedieningssysteem is €250,- exclusief montage.

Prijstabel: bediening rolluiken

Bediening Gemiddelde meerprijs per rolluik, incl btw.
Bediening met slingerstang €10,-
Bediening met band of koord €20,-
Elektrische bediening met buismotor €80,-
Elektrische bediening met afstandsbediening €250,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw en exclusief plaatsen. Voor exacte kosten vraagt u gratis offertes aan via het offerteformulier.

Merken van rolluiken

Wanneer u nieuwe rolluiken gaat kopen, zult u zien dat er vele bekende merken zijn. Een zeer bekend merk voor rolluikmotors is het Franse merk Somfy. De buismotors van Somfy worden voor veel andere merken gebruikt. Roma heeft een uitgebreid assortiment en heeft innovatieve oplossingen voor rolluiken voor dakkappellen en schuine dakramen.

Of kies voor Winsol, Verano of Heroal. Winsol biedt alle soorten rolluiken aan en heeft veel extra opties, zoals een vliegenhor. Verano heeft uitstekende lamellen die niet gevoelig voor vocht en vuilafstotend zijn. Heroal staat voornamelijk bekend om de RS Hybrid. Deze rolluiken zijn vuil- en waterafstotend en de bediening is bijna geruisloos.

Welke keurmerken zijn er?

Voor rolluiken zijn er diverse keurmerken. Een voorbeeld van een keurmerk is de CE-markering. Alle producten binnen de Europese Unie moeten voldoen aan de eisen van de Europese Economische Ruimte (EER). Over de CE-markering leest u meer op rijksoverheid.nl.

Kies voor rolluiken met het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Het politiekeurmerk wordt gegeven aan rolluiken die voldoen aan de strenge eisen op het gebied van inbraakveiligheid. Ga naar politiekeurmerk.nl voor meer informatie.

Tot slot willen we u ook nog wijzen op het KOMO-keurmerk. Met gecertificeerde producten en bedrijven bent u verzekerd van kwaliteit en betrouwbaarheid. Op komo.nl staat meer over het KOMO-certificaat.

Lees hier meer over de keurmerken voor rolluiken.

elektrische bediening rolluik

Besparen op de kosten van rolluiken? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u rolluiken buiten laten plaatsen op uw woning? Of oude zonwering laten vervangen? Een goede keuze! Met voorzet-, inbouw- of opbouwrolluiken beveiligt u uw woning, verhoogt u uw privacy en weert u de zon. Uw huis warmt minder snel op in de warme zomermaanden. Er zijn verschillende soorten rolluiken verkrijgbaar, in allerlei kleuren en stijlen. Zelfs op maat gemaakte rolluiken zijn een optie.

Bespaar op de prijs!

Laat u goed adviseren door een rolluikspecialist uit de regio. U bespaart op de kosten door gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen te vergelijken. Vul daarom het offerteformulier in en u ontvangt snel een aantal aanbiedingen.

Vrijblijvende offertes aanvragen