Zonwering laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Start uw aanvraag!

Zonwering plaatsen

Laat zonwering plaatsen om de felle zon te weren en schaduw te creëren in uw woning. Wat denkt u bijvoorbeeld van een groot knikarmscherm voor schaduw over uw terras of elegante markiezen boven de ramen van uw woning? Schakel een vakman in voor de montage van het zonnescherm en de installatie van het bedieningssysteem.

Op deze pagina leest u meer over het laten monteren van zonneschermen en het installeren van bedieningssystemen. Uiteraard geven we u ook inzicht in de gemiddelde prijzen. Wilt u besparen op de kosten? Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Binnenzonwering of buitenzonwering plaatsen?

Er bestaat zonwering voor binnen en voor buiten. Elk type zonwering vereist een andere montagemethode. Binnenzonwering is vaak eenvoudiger te plaatsen. Deze zonwering is namelijk niet zwaar en vereist geen speciaal bevestigingsmateriaal. Desondanks is het verstandig om een professionele monteur hiervoor in te schakelen. Deze stelt de zonwering goed in en zorgt ervoor dat alles perfect recht hangt.

Buitenzonwering is vaak erg zwaar. Denk maar eens aan een groot knikarmscherm over een terras. Er is daarom extra sterk bevestigingsmateriaal nodig. U wilt natuurlijk niet dat het zonnescherm scheef gaat hangen door een verkeerde montage of dat de gevel beschadigd raakt, door onjuist bevestigingsmateriaal.

Zonwering plaatsen kosten

Naast de aanschafkosten, wordt de totaalprijs voor zonwering ook nog beïnvloed door de montagekosten. Deze kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het type zonwering, het uurtarief en hoeveel zonneschermen u laat installeren.

In de prijstabel vindt u alle gemiddelde prijzen voor de montage per zonweringstype. Zo kost het monteren van een screen ongeveer €150,- tot €270,- en voor een buitenjaloezieën moet u denken aan een tarief tussen de €200,- tot €500,-.

Over het algemeen geldt dat hoe groter de zonwering is, hoe hoger de prijs is. Het installeren duurt dan namelijk langer en er is ander materiaal nodig. De montagekosten zijn ook afhankelijk van de bediening die u laat plaatsen. Een elektrische bediening monteren is ingewikkelder en hierdoor ook iets duurder dan een handmatige bediening.

Prijstabel: wat kost het plaatsen van zonwering?

MontageGemiddelde prijzen montage per stuk, incl. btw, excl. zonweringAfmeting (breedte)
Screen€150,- tot €270,-1 tot 3 meter
Rolluik€100,- tot €600,-1 tot 3 meter
Markies€400,- tot €750,-1 tot 5 meter
Uitvalscherm€170,- tot €690,-1 tot 4 meter
Knikarmscherm€650,- tot €2.000,-2 tot 10 meter
Buitenjaloezie€200,- tot €500,-1 tot 4 meter
Terrasoverkapping€800,-3 tot 12 meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw.

Besparen op de kosten van nieuwe zonwering? Geen probleem!

Vergelijk gratis offertes met scherpe prijzen en kies een specialist.

Gratis offertes

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

De totaalprijs wordt beïnvloed door een aantal factoren. Denk hierbij aan de hoeveelheid buiten- en binnenzonwering u laat plaatsen, de materialen die er nodig zijn en het bedieningssysteem. Bij een elektrische bediening wordt de zonwering na de montage goed ingesteld. Hierdoor duurt de installatie iets langer en moet u rekening houden met hogere prijzen.

Dit zijn de belangrijkste factoren:

 • Materiaal: denk aan de schroeven, pluggen en dergelijke en de benodigde apparatuur (zoals een klopboormachine).
 • Grootte van de zonwering: hoe groter het zonnescherm is, hoger de prijs voor het monteren.
 • Bedieningssysteem: het installeren van een elektrische bediening is duurder dan de installatie van een handmatig systeem.
 • Hoeveelheid zonneschermen: hoe meer zonneschermen u laat installeren, hoe lager de montagekosten per stuk zijn.
 • Locatie: voor de installatie van zonwering op een bovenverdieping of appartement wordt er vaak een meerprijs gerekend.

zonwering-plaatsen

Zonwering plaatsen: een stappenplan

Een monteur gebruikt verschillende soorten montagemethodes. Welke methode geschikt is, is afhankelijk van het zonweringstype die u laat monteren. Hieronder leest u meer over het algemene stappenplan voor de montage.

 • 1. De monteur begint met het bepalen van de plaats en de hoogte van het scherm. Hierbij houdt hij rekening mee dat het doek lager komt te hangen wanneer de zonwering helemaal is uitgerold. Hij tekent de plaats af op de muur.
 • 2. Vervolgens boort hij een klein gat voor het bedieningssysteem voor de buitenzonwering. Bij binnenzonwering is dit dus niet nodig.
 • 3. De vakman boort een aantal gaten in de muur met een speciale klopboormachine.
 • 4. In de geboorde gaten plaatst hij vervolgens pluggen of keilbouten. Keilbouten zijn noodzakelijk voor buitenzonwering. Pluggen zijn vaak voldoende voor binnenzonwering. De beugels van de cassette wordt vastgemaakt aan de bouten.
 • 5. Daarna plaatst de monteur de cassette in de beugels. Bij grote buitenzonwering zijn hier meestal twee personen voor nodig.
 • 6. Zijn er geleiders nodig? Dan plaatst de vakman deze nu en controleert hij of het zonweringsdoek goed door de geleiders gaat.
 • 7. De laatste stap is het installeren van het bedieningssysteem en het juist afstellen van de zonwering.

zonwering monteren

Buitenzonwering plaatsen

De montagemethode is voornamelijk afhankelijk van het zonweringstype dat u laat plaatsen. Een screen monteren vereist een ander methode voor montage dan een markies. Ook de grootte van de zonwering is van invloed op het plaatsen.

Hoeveel monteurs zijn er nodig?

Voor kleine zonneschermen is één persoon voldoende. Bij grote zonneschermen, zoals knikarmschermen of brede uitvalschermen, is een tweede persoon vaak noodzakelijk. De extra mankracht is nodig om de cassette op te tillen, het plaatsen van de bedrading en de installatie van de zonwering.

Screens plaatsen

De montagemethode voor het plaatsen van screens is ongeveer hetzelfde als die voor zonneschermen. Een screen wordt strak tegen het raam aan gemonteerd op de muur of op het kozijn.

De vakman maakt eerst een klein gat voor het bedieningssysteem. Het gat voor een handmatig systeem is iets groter dan die van een elektrisch systeem. Daarna plaatst hij de cassette met het opgerolde doek en het bedieningssysteem. Vervolgens gaat hij verder met het plaatsen van de geleiders. De laatste stap is het juist afstellen van de screens.

Rolluiken installeren

De methode voor het installeren van rolluiken is voornamelijk afhankelijk van het rolluiktype dat u kiest. Inbouwrolluiken worden namelijk in de muur gemonteerd. Hiervoor moet er een uitsparing in de muur gemaakt worden. Opbouwrolluiken vormen één geheel met het raam en worden meestal is de fabriek voorgemonteerd.

De meeste mensen kiezen echter voor een voorzetrolluik. Voorzetrolluiken worden op de muur of op het kozijn geplaatst. De vakman plaatst eerst de rolluikkast en vervolgens de geleiders.

Markiezen monteren

Allereerst tekent de vakman de plaats af van de markies. Hij boort een aantal gaten in de muur voor de schroeven. De vakman plaatst eerst het zonweringsdoek en de geleiders.

Grote markiezen zijn vaak erg zwaar, daarom is er speciaal bevestigingsmateriaal nodig. U wilt natuurlijk niet dat de markies van de muur valt. Daarnaast is het vaak nodig om grote markiezen met twee man te plaatsen.

Wilt u ook omkasting laten plaatsen? Dat is een verstandige keuze. Omkasting beschermt het zonweringsdoek en hierdoor blijft het doek langer mooi. De omkasting wordt na de montage van de markies geplaatst op de muur.

plaatsen zonnescherm

Uitvalscherm of knikarmscherm plaatsen?

Uitval- en knikarmschermen worden op dezelfde manier geplaatst. De vakman begint altijd met het aftekenen van de plaats van de cassette van het uitvalscherm of het knikarmscherm. Het is belangrijk om niet in voegen te boren voor de bevestiging, want voegen zijn minder sterk dan de stenen van de muur. Daarna plaatst de monteur de cassette.

Na de plaatsing van het zonweringsdoek van het knikarmscherm installeert de vakman de bediening. Voor een zonnescherm die u vanuit binnenshuis bedient via een elektrische bediening, is het nodig om een klein gat in de muur te maken.

Buitenjaloezieën plaatsen

Buitenjaloezieën worden steeds meer geplaatst in Nederland. De montage is bijna hetzelfde als voor jaloezieën voor binnen, maar er zijn wel wat verschillen. Zo moeten buitenjaloezieën goed blijven hangen, ook als er een stevige wind staat. Daarnaast worden er altijd roestbestendige schroeven gebruikt.

De jaloezieën worden tegen het kozijn gemonteerd. Bij kunststof kozijnen is het niet mogelijk om de buitenjaloezieën op het kozijn te monteren. In dat geval plaatst de vakman ze tegen de muur. Voor het plaatsen van de jaloezieën maakt de vakman een klein gat in de muur voor het bedieningssysteem. Uiteraard werkt hij alles netjes af.

Binnenzonwering plaatsen

Het monteren van binnenzonwering is een stuk eenvoudiger dan de montage van buitenzonwering. Binnenzonwering is namelijk veel lichter en heeft meestal geen ingewikkeld bedieningssysteem. Met binnenzonwering blokkeert u niet alleen de felle zonnestralen, maar zorgt u ook voor meer privacy in uw woning.

Kies uit één van de volgende soorten binnenzonwering:

 • Shutters
 • Jaloezieën
 • Lamellen
 • Rolgordijnen
 • Gordijnen

Wilt u nieuwe zonwering laten plaatsen?

Schakel een vakman in voor een perfecte montage!

Gratis offertes

Zonwering kapot? Schakel de montageservice in!

Is uw zonwering kapot? Dit kan onder andere gebeuren door een foute montage, een harde rukwind of door veroudering. Schakel zo snel mogelijk een monteur in voor een reparatie. Wanneer u dat niet doet, wordt het probleem vaak erger waardoor de uiteindelijke reparatiekosten oplopen.

Veel voorkomende reparatie door de montageservice zijn het vernieuwen van het zonweringsdoek, het vervangen van kapotte onderdelen van het bedieningssysteem en het opnieuw afstellen van de zonwering.

Wanneer de kosten voor het repareren door de montageservice te hoog zijn, is het soms handiger om de gehele zonwering te vervangen in plaats te laten repareren.

plaatsen buitenzonwering

Zonwering zelf plaatsen: handige tips

Bent u van plan om de zonwering zelf te gaan plaatsen? Dan hebben wij nog een aantal tips voor u. Het is namelijk erg belangrijk dat de zonwering op de juiste manier gemonteerd wordt om onnodige beschadigingen te voorkomen. Wij raden echter aan om een zonweringsspecialist in te schakelen voor het plaatsen, omdat de specialist veel ervaring en kennis heeft. U bent dan verzekerd van een perfecte montage.

Onze tips om de zonwering zelf te plaatsen:

 • Begin met het inmeten van de zonwering, zodat u de juiste maat besteld.
 • Controleer welk bevestigingsmateriaal u nodig hebt.
 • Vraag hulp van iemand anders bij het monteren van grote en zware zonneschermen.
 • Lees de handleiding goed door en werk nauwkeurig.

Gecertificeerde zonwering

Wanneer u zonwering gaat kopen is het verstandig te letten op keurmerken en certificaten. Een bekend keurmerk is het Romazo-keurmerk. Bedrijven met dit keurmerk voldoen aan de strenge eisen en geven extra garantie op de montage. Dit geeft u meer zekerheid. Bekijk de website romazo.nl voor meer informatie.

Alle zonwering en rolluiken moeten voorzien zijn van een CE-markering. Deze markering geeft aan dat de producten voldoen aan de eisen die door de Europese Unie zijn opgesteld. Op rvo.nl leest u hier meer over.

Zonweringsbedrijven met het VMRG-kwaliteitskeurmerk worden jaarlijks gekeurd. U weet zeker dat de vakmannen over de juiste kennis en ervaring beschikken. Op vmrg.nl staat meer informatie over dit kwaliteitskeurmerk.

Zelf zonwering plaatsen of uitbesteden?

Wanneer u van plan bent om zonwering te plaatsen, is het in de meeste gevallen verstandig om een monteur hiervoor in te schakelen. Vooral wanneer u buitenzonwering laat monteren! Binnenzonwering is een stuk gemakkelijker en kunt u vaak zelf doen, maar buitenzonwering vereist een andere aanpak.

Met een vakman bent u verzekerd van een perfecte plaatsing, omdat de vakman beschikt over de juiste kennis. Hij weet precies welk bevestigingsmateriaal er nodig is en op welke plaats de zonwering geplaatst moet worden. Soms is het nodig om met meer dan 1 vakman te werken, voornamelijk in het geval van grote en zware zonneschermen.

Een juiste montage bevordert het gebruiksgemak, want u weer zeker dat de zonwering goed werkt. Daarnaast voorkomt u onnodige beschadigingen door een juiste installatie van de bediening en goede afstelling.

zonwering montage

Zonwering laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u veel schaduw creëren over uw terras? Of de felle zonnestralen weren uit uw woning? Met buitenzonwering is dit heel eenvoudig! Schakel altijd een vakman in voor het plaatsen van de zonwering en het installeren van de bediening. U weet dan zeker dat uw zonnescherm perfect geplaatst wordt.

Besparen op de kosten?

Dat doet u eenvoudig door offerte te vergelijken. Vul het offerteformulier in en u krijgt snel een aantal scherpe aanbiedingen. Vergelijk de prijsoffertes en kies de beste zonweringsspecialist voor de montage. Deze offerteservice is geheel gratis en uiteraard zonder verplichtingen.

Start nu uw aanvraag!